Україна – Албанія: анонс матчу Ліги націй – Футбол 24
1 хвилина читання

Україна – Албанія: анонс матчу Ліги націй – Футбол 24

Мало хто пам’ятає, але два роки тому збірна України не змогла повернутись до еліти Ліги націй. Замість “жовто-синіх” туди відправилась Шотландія, а наша команда залишилась у дивізіоні В. Група у нас – просто вау! Підопічним Сергія Реброва доведеться зіграти проти Чехії, Грузії та Албанії.

Ще три місяці тому українські вболівальники та експерти потирали б руки й готувались камбеку в Лігу А. У нас же найкраще покоління в історії! Склад, дорожчий за хорватський чи австрійський! Наш рівень – 1/4 фіналу Євро! Звісно, у пам’яті залишались нервові матчі кваліфікації та плей-офф, але навіть у Європі писали про Україну як про топову збірну.

FAVBET дав прогноз на матч 1-го туру Ліги націй УЄФА між збірними України та Албанії. Коефіцієнт на перемогу підопічних Сергія Реброва – 1,81. На тріумф команди Сільвіньйо фахівці дають 5,00.
Вболівай та роби прогнози. Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення букмекерської діяльності від 28.12.2022 року, видана ТОВ “БК “ФАВБЕТ” на підставі Рішення КРАІЛ від 13.12.2022 року за № 433. “Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйся правил (принципів) відповідальної гри”.

Jasmin Walter – UEFA/UEFA via Getty Images

Тепер всі ці слова виглядають злим і невдалим жартом, хоча насправді нічого не змінилось. Склад і нині потужний, та і покоління нікуди не поділось. Просто тактична навченість цієї збірної не встигає за кадровими можливостями. “Синьо-жовті” на даному етапі довели здатність стримувати топ-суперників і ефективно працювати від контратак, але гра першим номером поки що шкутильгає – причому проблеми комплексні, а не точкові.

Детально описувати мінуси зараз немає сенсу. Не треба бути професійним аналітиком, щоб бачити труднощі збірної України при зламі середніх блоків – і тим паче низьких. Хоча загалом негаразди можна списати на сирість проєкту, ніж на відсутність ідей. Підопічні Сергія Реброва в принципі здатні атакувати нормально (що довів поєдинок зі Словаччиною), але тільки на окремих відрізках і тільки після провальних стартів матчу.

Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images

Навряд чи сьогодні можна сподіватись на радикальний прогрес у цьому питанні – і це дуже погано. Наш сьогоднішній суперник сповідує найменш зручний для “синьо-жовтих” стиль. Албанія сподівається на щільну оборону й контратаки. Команда Сільвіньйо за грою чимось нагадує збірну Румунії, у якої теж був якісний блок, а в атаці надії покладались на індивідуальні якості лідерів.

“Орли” здатні дуже багато бігати. Вони не вмикають організований високий пресинг, але завжди готові покарати за погану обробку м’яча чи позиційну помилку – як на 23-й секунді матчу з Італією, коли вдалося забити гол. Також вражають їхні вольові якості: на Євро-2024 албанці ледь не зіграли внічию зі “Скуадрою” (1:2) і врятувались від поразки хорватам (2:2) – в обох поєдинках було створено топ-моменти на останніх секундах, однак забити вдалося тільки у ворота “ватрених”.

Що найбільш важливо, у Албанії хороше покоління. Ймовірно, найкраще у футбольній історії. На матч проти України балканці заявили Хюсая, Стракошу, Асллані, Маная, Юльбера Рамадані, Байрамі, Кумбуллу, Узуні та Балью – всі грають / нещодавно грали у клубах Серії А чи у Ла Лізі. Так, клуби не є топовими, однак майже всі виконавці потрапляють в основу.

І це ми ще про Брою та Джимсіті не говоримо! Є тут і наші знайомі – Сефері (класно проявив себе у Ворсклі) та Яшарі (розриває в ЛНЗ). Словом, банда дуже серйозна. Підопічним Сергія Реброва слід бути обережними, адже рівень індивідуальної майстерності у “орлів” доволі високий.

Разом з тим, збірна Албанії має низку вразливостей. По-перше, в обороні команда Сільвіньйо більше тримається на кількості та енергійності, ніж на організованості. Помилок вона припускається немало – хоча проти “орлів” треба швидко рухати м’яч і повертати його якомога вище. Високий темп нашому супернику дається важко, а головний тренер ще й скаржиться на виснаженість футболістів.

По-друге, в атаці албанці схильні до жадібності. По-хорошому, це називається “поганою оцінкою орієнтирів”, але по факту вони егоїсти. Підопічні Сільвіньйо люблять ігнорувати перспективні відкривання на завершальній третині – футболісти націлені на індивідуальне завершення. Гравці бажають себе продавати, що має зіграти на користь збірній України.

Кадрова ситуація

Третьою проблемою “орлів” є втрати лідерів. Проти збірної України не зіграють Броя (Челсі, Евертон) і Джимсіті (Аталанта) – ключові форвард і захисник відповідно. Обидва зазнали пошкоджень. Для нашої команди особливо вигідною є відсутність Джимсіті, адже той любить підійматись з оборони в атаку, перевантажуючи зони й комбінуючи з партнерами (а от у Брої результативність шкутильгає).

Україна – Албанія: анонс матчу Ліги націй – Футбол 24

Як може грати Джимсіті на прикладі Аталанти в матчі за Суперкубок УЄФА

А ще Сільвіньйо не може розраховувати на Етріта Берішу. 35-річний голкіпер, який брав участь ще на Євро-2016, залишився без клубу – раніше він виступав за Емполі. Втім, втрата другого голкіпера збірної здається не дуже страшною.

Заявка Сергія Реброва на перші матчі Ліги націй роздратувала деяких експертів та багатьох фанів. Вибір здається занадто консервативним – із нових прізвищ маємо тільки Кабаєва, якому навряд чи світить основний склад. При цьому виклик отримали Сидорчук і Таловєров, хоча Сергій через травму провів у новому сезоні тільки 30 хвилин, а “Максі” випав у ротацію ЛАСКа.

Головний тренер пообіцяв, що наступний збір потішить більшою кількістю новачків, а нинішній склад вийшов таким через складнощі організації виїзду для представників УПЛ. Ніби на влаштування бюрократичних моментів не було часу. Що ж – в УАФ та тренерському штабі краще знають, в чому справа і як краще.

Кадрових втрат “синьо-жовтим” уникнути не вдалося. Попов не приїхав через травму спини, а Довбик залишив травму через пошкодження привідного м’яза. Є питання і щодо готовності Шапаренка, якого не випустили на останній матч Динамо – у нього були проблеми з литковим м’язом, тож клуб перестрахувався.

Зрештою, незрозумілим залишається стан Циганкова. Віктор тільки-но залікував травму, вийшов у трьох матчах Жирони й встиг за цей час перехворіти на сальмонельоз.

Як наслідок, вінгер не може набрати ігрову форму – Мічел сам визнав, що екс-динамівець виснажився внаслідок форсованого повернення. Навряд чи Сергій Ребров випустить Вітю в старті.

Як завжди, основна інтрига щодо складу збірної криється навколо насичення центру поля. Варіантів там дуже багато. Більшість вболівальників точно бажають побачити Бражка в опорній зоні, адже позицію давно пора оновлювати – втім, так думали й перед Євро-2024.

Сергій Ребров же на прес-конференції вкинув фразочку про необхідність “зберегти баланс між віковими гравцями та молоддю“, а значить Степаненко й Сидорчук залишаються у грі. Як і Яремчук – важко повірити, що після його перфомансу на Євро тренерський штаб поставить в основу Ваната. Хоча останній має певну перевагу в тонусі.

Орієнтовні склади на матч Україна – Албанія

Україна: Трубін – Тимчик, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Степаненко – Ярмоленко, Зінченко, Судаков, Мудрик – Яремчук

Албанія: Стракоша – Балью, Кумбулла, Аєті, Мітай – Асллані, Рамадані – Асані, Г’ясула, Байрамі – Манай

Прогноз “Футбол 24” – 2:1

Звісно, Україна вважається фаворитом протистояння, але це тільки в теорії. На практиці варто готуватись до вкрай непростого матчу. Албанці закриються в низькому блоці й будуть чекати на наші помилки. Втім, на відміну від Румунії чи Словаччини, “орли” значно простіші в атаці, а в обороні команда втратила ключового футболіста. Рівноцінної заміни Джимсіті немає.

Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images

Крім того, підопічні Сільвіньйо не чинять високого систематичного пресингу. Між тим, саме відсутність сильного тиску на Матвієнка та Забарного допомогла перегорнути хід зустрічі зі Словаччиною. Албанія ж за рівнем організації значно простіша. Саме тому букмекери впевнені в успіху “синьо-жовтих”. Ми теж віримо в перемогу, але буде дуже складно.

“Якщо суддя дав червону картку, то її колір навряд чи зміниться”: Таловєров – як за рік зіграти у трьох збірних України

Джерело: football24.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *