Створена тканина, що охолоджує в спеку
1 хвилина читання

Створена тканина, що охолоджує в спеку

Фото: S. Zeng et al./Science

Футболка здатна знижувати температуру тіла на кілька градусів

Вихід на світовий модний ринок охолоджуючих тіло футболок планується приблизно через рік.

Фахівці з Хуачжунського університету науки і технології в КНР розробили тканину, здатну охолоджувати тіло. Про це повідомляєNewScientist.

За основу тканини були взяті полімолочна кислота і волокна оксиду титану і тефлону. З їх допомогою тканина може відображати ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання. При цьому відбувається охолодження тіла за рахунок розсіювання тепла.

“Завдяки особливій структурі метаткань забезпечує майже ідеальну випромінювальну здатність в середньому інфрачервоному діапазоні”, – розповів керівник проекту Гуанмін Тао.

Вчені провели кілька випробувань. В одному з них доброволець в жилеті, що складається наполовину з цієї метаткани і наполовину з бавовни, знаходився на сонці протягом години. Температура шкіри під метатканью піднялася з 31°C до 32°C, в той час як під бавовною – до 37°C.

Вчені також провели експеримент з машинами. Салон автомобіля, покритого чохлом з метаткані, нагрівся найменше.

Розробники додали, що їх проектом вже зацікавилися деякі виробники одягу. Зараз розробники ведуть переговори з виробниками і сподіваються, що охолоджуючі футболки та автомобільні чохли з’являться в магазинах приблизно через рік.

Нагадаємо, французький модний будинок Hermes у співпраці з каліфорнійським стартапом MycoWorks почне випускати сумки з використанням екошкіри, зробленої з міцелію – тонких ниток з кореневої системи грибів.

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Source: korrespondent.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *