Зеленський прокоментував заяви Путіна
1 хвилина читання

Зеленський прокоментував заяви Путіна

Фото: Офіс президента

Зеленський готовий зустрітися з Путіним, незважаючи на його заяви

Президент України готовий до переговорів з російським колегою, щоб обговорити кризові питання.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Інтерфакс-Україна у четвер, 1 липня, прокоментував заяви президента Росії Володимира Путіна про Україну.

Серед іншого, Путін заявив, що не бачить сенсу у зустрічі з Зеленським, оскільки “питання вирішуються у Вашингтоні”, але не відмовляється від неї.

“У реальному світі всі питання по Україні вирішуються виключно в Україні та Українською державою, а точно не в будь – якій сусідній країні і точно не “тіньовими посередниками”, які зараз перебувають під домашнім арештом або в розшуку”, – сказав Зеленський.

Він підтвердив, що готовий зустрітися з Путіним, “якщо його дійсно цікавити вирішення низки кризових питань, які об’єктивно існують у двосторонніх відносинах України та Росії”.

Зеленський вважає, що теза про будь-яке “зовнішнє управління” є виключно пропагандистською мантрою для внутрішнього споживача в самій Росії.

Президент нагадав, що 12 липня відбудеться його зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, а наприкінці липня будуть переговори з президентом США Джо Байденом.

Також Зеленський зазначив, що його особисто не “чіпляє” фраза Путіна про те, що “сенс говорити з Зеленським, якщо все вирішується у Вашингтоні?”.

“Це виглядає так, якби я, наприклад, сказав:” А навіщо росіянам вибори, пряма демократія, якщо все вирішується виключно в Кремлі?”,- підсумував він.

Також Зеленський заявив, що українці і росіяни не є одним народом. “Давайте, нарешті, розставимо крапки над “i”. Ми точно не один народ. Так, у нас є багато спільного. У нас спільна частина історії, пам’ять, сусідство, родичі, спільні перемога над фашизмом і спільні трагедії”, – сказав він.

За словами глави держави, “були б українці і росіяни одним народом, то в Москві, швидше за все, ходили б гривні, а над Державною Думою розвивався б жовто-блакитний прапор”.

Він також додав, що”можливо, щось спільне буде в майбутньому, якщо ще не пізно зупинити тотальний поділ між країнами”.

“Мета у нас дійсно повинна бути одна-закінчити війну на Донбасі, повернути Україні її території. І ще дещо-неможливо одночасно говорити про” один народ ” і відкрито захоплювати наші території і продовжувати бійню на Донбасі. Це ж очевидно”, – резюмував президент.

Крім того, Зеленський вважає, що “російський народ точно не хоче будь-яких ескалацій і кривавих експансій”. “Ми прекрасно розуміємо, що в російському суспільстві немає бажання продовжувати агресію проти України”, – додав президент.

Коментуючи слова Путіна про “освоєнні України іноземними контингентами“, Зеленський назвав їх “нав’язливою ідеєю”.

“Якщо говорити об’єктивно, то всі формати навчань, які відбуваються за участю наших партнерів, опрацьовані не сьогодні і не вчора. Наприклад, навчання Sea Breeze проводяться ще з 1997 року. Хіба можна в цьому використовувати термін”військове освоєння”? Це дуже дивно. Тому що – це про історичний вибір України”, – додав президент.

Відповідаючи на питання, ” чому, на його думку, тема НАТО постійно викликає різку реакцію офіційної Москви? “, президент відповів, що “це як постійно говорити про застарілий страх з дитинства, що хтось страшний вийде вночі з шафи і налякає”.

“Але в шафі нікого немає. Це просто шафа”, – підсумував він.

Зазначимо, напередодні заяви Путіна прокоментував глава МЗС Дмитро Кулеба.

 

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Source: korrespondent.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *