В ЄС з’явиться новий орган по боротьбі з відмиванням грошей
1 хвилина читання

В ЄС з’явиться новий орган по боротьбі з відмиванням грошей

Фото: Валдіс Домбровскіс / Twitter

Валдіс Домбровскіс пообіцяв, що ЄС візьметься за криптовалюти

Відомство координуватиме зусилля національних органів країн Євросоюзу у сфері боротьби з відмиванням грошей, і братиме на себе супровід ризикованих міжнародних фінансових операцій.

Влада Євросоюзу прийняла рішення створити новий орган по боротьбі з відмиванням грошей – AMLA (EU Anti Money Laundering Authority). Про сказав на прес-конференції в Брюсселі виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомив напередодні Укрінформ.

“Ми пропонуємо створити новий орган ЄС проти відмивання грошей-AMLA. Він повинен посилити нагляд над зусиллями всіх країн-членів ЄС по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванню тероризму. AMLA не буде замінювати національні органи, але буде координувати їх діяльність, щоб забезпечити правильне і результативне застосування правил ЄС в кожній країні. AMLA буде прямо залучений в супровід тільки окремих особливо ризикованих фінансових інститутів, що оперують у багатьох країнах ЄС, або в разі необхідності негайних дій щодо попередження загроз”, – сказав Домбровскіс.

Він зазначив, що, незважаючи на зусилля ЄС і міжнародного співтовариства, відмивання грошей залишається великою проблемою. Свідчення тому-недавні гучні скандали, які торкнулися певних банків в Європі в 2019 році. При тому, що законодавство ЄС проти відмивання грошей зараз є одним з найжорсткіших у світі, воно має слабкі місця, які повинні бути закриті.

“Нам потрібно досягти кращої координації між країнами ЄС у боротьбі з транскордонними фінансовими злочинами. Нарешті, весь ланцюг є настільки міцним, наскільки міцним є його слабка ланка, тому злочинці швидко використовують будь – які слабкі місця, які вони можуть знайти”,-зазначив виконавчий віце-президент Єврокомісії.

Він підкреслив, що створення AMLA є одним з кроків у цьому напрямку. Другим кроком є створення загального пакету інструкцій, які покликані посилити і скоординувати зобов’язання всіх країн-членів ЄС у боротьбі з відмиванням грошей.

Нарешті, третій крок-встановлення спільного для всіх країн ЄС ” стелі “на готівкові перекази в обсязі до 10 000 євро – європейські уряди можуть встановлювати менший” поріг ” для готівкових операцій, але не допускати перевищення загальноєвропейської межі.

Домбровскіс окремо підкреслив, що вся система ЄС по боротьбі з відмиванням грошей терміново потребує технологічного вдосконалення, що є особливо очевидним з огляду на бурхливий розвиток криптовалют, які все ширше використовуються для відмивання грошей та інших кримінальних дій.

“Відтепер ми поставимо кріптовалютние активи повністю під дію правил ЄС. Всі трансфери із залученням криптовалют повинні супроводжуватися деталями щодо того, хто їх відправляє, і хто отримує, як це відбувається щодо реальних грошових переказів”, – сказав представник Єврокомісії.

Нагадаємо, у вересні 2020 року був опубліковано звіт про найбільші світові банки, в яких відмивалися гроші в Малайзії, Венесуелі, Росії та Україні. У розслідуванні фігурують банки JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank і Bank of New York Mellon.

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Source: korrespondent.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *