Підсумки 14.07: мовний закон і рішення по Тупицькому
1 хвилина читання

Підсумки 14.07: мовний закон і рішення по Тупицькому

Фото: focus.ua

КСУ визнав конституційним мовний закон

КСУ виніс рішення про мовний закон; Верховний суд скасував президентський указ по Тупицькому. Корреспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Суд визнав конституційним мовний закон

Конституційний суд ухвалив рішення, яким визнав конституційним закон Про забезпечення функціонування української мови як державної. Документ передбачає обов’язкове використання державної мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах суспільного життя. Текст рішення опублікують 15 Липня.

Верховний суд скасував указ Зеленського щодо судді Тупицького

Верховний Суд визнав протиправним і скасував указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду. Судді заявили, що, згідно з Конституцією, глава держави уповноважений видавати укази лише за призначенням суддів.

В офісі президента рішення суду назвали ” цинічним” і заявили, що воно є підготовкою до спроби знищення судової реформи в Україні через важелі КСУ.

У Закарпатській області підтверджені випадки зараження дельтою

Інфікування штамом коронавірусу Дельта підтверджено у трьох жителів Закарпаття – батьків і дружини чоловіка, який нещодавно повернувся з російського Санкт-Петербурга, де також переніс хворобу. Аналізи українців були направлені на перевірку в європейську лабораторію, оскільки коронавірусна хвороба у них протікала важко.

ЄС відкрив кордони для українців

Посли Європейського Союзу вирішили додати Україну до рекомендованого переліку третіх країн, для яких слід зняти обмеження на в’їзд до ЄС. Відповідний список мають намір офіційно оновити 15 Липня. Попередньо, крім України, до нього увійшли Молдова, Вірменія та Азербайджан.

Нардепи підтримали закон Про Вищу раду правосуддя

Верховна Рада прийняла закон про створення етичної ради з профоцінювання та доброчесності членів Вищої ради правосуддя та Служби дисциплінарних інспекторів. У документі, зокрема, прописані повноваження та порядок діяльності цієї ради щодо встановлення відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям профетики та доброчесності.

У зоні ООС двоє військових отримали поранення

На Донбасі внаслідок обстрілів з боку сепаратистів двоє українських військовослужбовців отримали поранення. Захисників госпіталізували. Стан одного з них оцінюється як задовільний, а другого – важкий. Бійці ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

Рада схвалила угоду з ЄІБ по кредиту

Депутати Верховної Ради ухвалили закон Про ратифікацію Фінансової угоди” програма з відновлення України ” між Україною та Європейським інвестиційним банком, згідно з яким ЄІБ надасть Україні кредит у розмірі 340 мільйонів євро для відновлення інфраструктури Донбасу та інших регіонів.

Кабмін підвищив пенсії військовим пенсіонерам

Уряд України прийняв рішення підвищити пенсії ветеранам і військовим пенсіонерам, згідно з яким майже 400 тисяч осіб будуть щомісяця отримувати грошові надбавки в дві тисячі гривень, а мінімальна пенсія у військових пенсіонерів буде 3854 гривні.

ООН відзначила низькі темпи вакцинації дітей від основних хвороб

У ВООЗ і ЮНІСЕФ підрахували, що в 2020 році планову імунізацію від таких хвороб, як кір, поліомієліт, дифтерія, правець і коклюш, не пройшли 23 мільйони дітей. Крім того, в 66 країнах світу було відкладено проведення 57 масових прищепних кампаній. У зв’язку з цим в ООН попередили про численні спалахи згаданих захворювань.

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Source: korrespondent.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *